Hoe kun je ontgift worden tegen drugs?

Veel mensen maken het wel eens mee, je hebt onlangs een dosis van een bepaalde drug gebruikt en je wilt jezelf laten reinigen zodat er geen spoor van drugsgebruik meer te zien kan zijn. Wat is detox? De betekenis van detox is detoxificatie, oftewel ontgifting, het staat voor het proces waarin een fysiologische en/of medicinale verwijdering van giftige stoffen uit een organisme plaatsvindt. Na het volgen van een detox programma hoef je je binnen de kortste keren geen zorgen meer te maken bij het nemen van een drugstest aangezien je organisme meestal geen spoor van drugs meer bevat.

Waarom detoxificatie?

Het is soms noodzakelijk om een drugstest zoals een bloedtest, urinetest of haartest te kunnen omzeilen voor bepaalde motieven, zoals voor werk, bij een sollicitatie, voor sporten of erger nog, als het gaat om een illegale drug waarvan je wilt dat het niet terug te vinden is bijvoorbeeld wanneer je je bevindt in een ander land met hoge straffen tegen drugsgebruik. Daarnaast is detoxificatie tijdens drugsgebruik ook beter voor je gezondheid, het is belangrijk dat je organisme te allen tijden gezond en schoon blijft. Detoxificatie is vooral essentieel voor degenen die bezig zijn met afkicken omdat dit de verslaving tegengaat, het vormt vaak deel uit van de eerste en belangrijkste stappen bij afkickklinieken.

Elke keer als je een bepaalde substantie consumeert waar je lichaam niet aan gewend is laat het een metaboliet achter van die specifieke substantie. Door het achterhalen van de metabolieten die drugs achterlaten is drugsgebruik gemakkelijk te identificeren in je bloed, je urine, je haar, huid, speeksel, noem maar op. Bij effectieve detoxificatie kun je ervoor zorgen dat deze metabolieten uit je lichaam raken.

Zelf ontgiften

Detoxificatie is niet zo gecompliceerd, je kunt gemakkelijk thuis detoxen met speciale detox pillen, drankjes, diëten en bijhorende fysiologische methoden. Deze detox-producten zijn gemakkelijk te bestellen, het is echter wel van hoog belang dat wanneer je kiest voor het bestellen van een bepaald product dat je voor de juiste kiest. Detox-producten zijn er in verschillende kwaliteiten en vermogens afhankelijk van factoren zoals de duur en intensiteit van het drugsgebruik, het type drugs, het type drugstest die je af zal moeten leggen, noem maar op.

Soorten detox

Voor detoxificatie is het erg noodzakelijk dat je grote hoeveelheden water drinkt gedurende de dag aangezien dit zorgt dat drugsubstanties sneller uit je organisme raakt. Velen kiezen voor detox pillen, dit gaat vaak om supplementen met diuretica en andere stoffen die ervoor zorgen dat je urine zich verdunt en je urineert met meer frequentie. Vaak bevatten deze supplementen ook een hoog zink-gehalte die ervoor zorgt dat de stoffen via je excrementen worden geëlimineerd. Bij gemiddeld drugsgebruik zorgen deze detox pillen voor een effect van rond de 12-18 uur, maar dit hangt ook af van het type drug en de frequentie van het gebruik. Neem de pillen vlak na de laatste drugsconsumptie zodat ze sneller hun werk doen.

Sommige natuurlijkere supplementen zijn een gezondere optie maar dit zorgt er natuurlijk ook voor dat je langer moet wachten voor effectieve resultaten. Veel van deze supplementen bevatten wortelplanten en fruitpectine. Fruitpectine is een vezel dat de metabolieten die drugs achterlaten door je darmen leidt in plaats van door je urine. Deze methode kan een paar dagen tot een week of zelfs een paar maanden duren afhankelijk van de kwaliteit van de supplementen. Voor een snellere werking kiezen mensen meestal voor diuretische middelen.

Naast pillen zijn er ook detox-dranken die zorgen dat de metabolieten die drugs achterlaten te verdrijven of grotendeels te maskeren. Deze dranken bevatten net als pillen vaak zink en verschillende diuretica om je urine te verdunnen en je vaker te laten urineren.

Naast deze middelen is het ook aan te bevelen om vanaf de laatste drugsconsumptie veel bewegelijke activiteiten uit te oefenen om stoffen via vetverbranding en zweet uit je lichaam te krijgen. Een aanrader is om een sauna te bezoeken. Daarnaast kan het juiste dieet ook een effectieve werking hebben, ga voor een dieet rijk aan vezels en ketogeen om het detoxificatieproces te bevorderen.

Voor- en nadelen van detoxificatie

Voordelen van detoxificatie is dat je binnen een korte tijd ontgift bent tegen drugsubstanties in je lichaam. Daarnaast regelt het de bloedsuikerspiegel, het verlaagt de bloeddruk en je cholesterol. Door het verlies van bepaalde stoffen en oxidanten begint het lichaam nieuwe cellen te genereren. Het verbetert de werking van de lever en je darmen. Het is zeer hydraterend en vermindert zwellingen. Het zal ook positieve veranderingen in je humeur brengen.

Er zitten maar weinig nadelen aan vast. Sommige nadelen zijn bijvoorbeeld dat als je sporten beoefent je mogelijk lichaamsvet en spieren kan verliezen. Soms verlies je ook belangrijke vitaminen en mineralen via je urine. In sommige gevallen kan het zorgen voor diarree en geïrriteerdheid.